Otamme kantaa

Ao mielipidekirjoitus lähetetiin lokakuussa 20 maamme sanomalehdelle. 18 lehteä ympäri maata (Helsinkiä lukuunottamatta) julkaisi kirjoituksen, josta saimme runsaasti palautetta.
Kiitämme kirjoituksen julkaisseita lehtiä

HUUMERIIPPUVUUS TEKEE IHMISESTÄ RIKOLLISEN

Kun nuori ahdistuu ja kaveri tarjoaa lääkkeeksi kannabista tai jotain ihmepilleriä, harva ajattelee, että se johtaisi riippuvuuteen ja olisi ensi askel kohti vankilaa. Surullisen usein näin käy.

Riippuvuuden vahvistuessa opiskelu ja työ jäävät pois, persoonallisuus muuttuu, asunnosta tulee häätö, terveys rapautuu ja ulosottovelat kasvavat. Käyttönsä mahdollistamiseksi riippuvainen varastaa, huijaa, tekee ryöstöjä ja huumeiden välittämisen lisäksi laittomia palveluja velkasuhteessa oleville diilereille. Myrkytystilat, tapaturmat, päihdepsykoosit ja harhaisuus sekä C-hepatiitti tekevät hänestä terveyspalvelujen suurkuluttajan.

Psykooseissa harhailevat vieroitusoireiset käyttäytyvät arvaamattomasti ja saattavat olla vaarallisia jopa täysin ulkopuolisille. Koska velkojia, vihollisia ja muita vainoojia on joka puolella, riippuvainen pelkää. Siksi hänellä on mukana lyömä- tai teräase. Pitkään jatkunut sekakäyttö johtaa usein järjettömiin väkivallantekoihin.

Maamme vankiloissa suorittaa rangaistusta noin 5000 huumeriippuvaista vuodessa. Lisäksi 1500 henkilöä tuomitaan yhdyskuntaseuraamukseen huumeiden käyttäjille tyypillisten rikosten takia. Mikään tutkimus ei kerro, kuinka monella prosentilla oli huumeongelma ennen ensimmäistä rekisteröityä rikosta tai mitä päihteitä hänellä oli rikoshetkellä tai pidätettäessä veressään. Edes henkirikoksesta verekseltään pidätetyltä ei tutkita veressä olevia lääke ja/tai huumemääriä.

Vaikka päihderiippuvuus on diagnosoitu sairaus, hoitotakuu ei sitä koske. Koska päihderiippuvaisen oma tahto lopettaa käyttö katoaa vieroitusoireiden kasvaessa, pitäisi katkaisuhoitoon päästä heti kun riippuvainen haluaa. Ennen kuin elämänhallintansa menettänyt ehtii tekemään vakavia rikoksia, hänet pitäisi voida sulkea pakkohoitoon. Hallinnan menetyksestä löytyvät todisteet terveydenhuollon, poliisin ja ulosottoviraston rekistereistä.